VINO S DUŠOM IZ VELIKE OBARSKE: Berba grožđa u vinogradu porodice Vojinović
Ova godina je bolja od prošle godine, kada govorimo o grožđu, ne količinom, ali kvalitetom grožđa svakako jeste, kaže Slobodan Vojinović, koji je u porodičnom vinogradu u Velikoj Obarskoj, sa suprugom Snježanom i prijateljima danas, nedeljnog popodneva, organizovao berbu grožđa.
Mnogi bi se zapitali, otkud grožđe u semberskoj ravnici, ali, Slobodan i Snježana su tu, da ubijede sve nevjerne Tome, da se kvalitetno grožđe i dobro vino, sa puno truda i ljubavi, može dobiti i u Semberiji.

Slobodan kaže da ove godine, što se kvaliteta grožđa tiče, nisu u pitanju sunčani dani, već je presudilo to što je ovog ljeta bilo manje padavina.

„Prošla godina je bila rekordna po padavinama. Sada je bilo manje kiše , ali je i kvalitet grožđa puno bolji. Na površini od četiri dunuma imamo mali porodični vinograd sa 1.000 čokota. Ovo je dvanaesta godina otkako je vinograd zasađen, ali je u pitanju jubilarna, deseta berba. Svake godine skromno obilježimo berbu grožđa, zajedno sa prijateljima i najbližom rodbinom. Trenutno beremo sorte „vranac“ i „muskat“. Očekujemo oko dvije tone roda, a kasnije ćemo brati „caberne“, koji je nešto lošije rodio nego prošle godine. Uglavnom, sve se vrti oko tri tone grožđa“.

Nakon berbe slijedi procedura pripreme grožđa za cijeđenje, odvajanje od peteljki, cijeđenje i odležavanje vina u buradima.

Slobodanova supruga Snježana kaže da je prava umjetnost napraviti dobro i kvalitetno vino od grožđa iz malih porodičnih vinograda.

„Na manjim parcelama se dobija bolji kvalitet grožđa i vina. Dobijaju se, kako mi kažemo, harmoničnija vina. Brže se završi vrenje i brže vina dođu na svoje. Ovo su, kako često kažem, vina sa dušom, jer se sve radi ručno, od orezivanja, vezivanja čokota, branja, cijeđenja. Sve to radimo od ranog proljeća, praktično od februara do jeseni“, kaže Snježana.

Određena količina grožđa biće iskorištena i za proizvodnju vinjaka. Za vino se biraju grozdovi koji se mogu konzumirati. Bira se, dakle, ono najbolje grožđe, saznali smo od Snježane i Slobodana Vojinovića, zaljubljenika u grožđe i vino, srdačnih i gostoljubivih ljudi iz ove naše semberske ravnice.