Nema stečaja u Banji Dvorovi, Vlada da reprogramira dug
Na današnjoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina odbornici su usvojili set mjera za poboljšanje stanja u Banji Dvorovi. Na ovaj način, za sada je u Banji izbjegnut stečaj, a radnici su zaštićeni od gubitka posla.
Realizacija najavljenog seta mjera pomoći, ipak, u najvećoj mjeri zavisi od Vlade koja bi trebalo da donese Zaključak o dugoročnom reprogramu dugova. Na osnovu toga bi se odložila otplata dugova prema Poreskoj uprava, što bi omogućilo deblokadu računa Banje.
Nakon deblokade računa, iz gradskog budžeta radnicima Banje Dvorovi biće isplaćene dvije zaostale plate iz 2016. godine, a nakon toga, do kraja ove godine još dvije plate iz iste godine.
- Ispunićemo dio zahtjeva radnika Banje. Naš cilj je da u, skladu sa mogućnostima, zaštitimo njihova radna mjesta i imovinu Banje, a u okviru naše pomoći nastavićemo da servisiramo i dva kredita ove ustanove. Takođe, nastojaćemo da u dogovoru sa resornim ministrom i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja, obezbijedimo Banji ugovore, koji bi garantovali godišnje prihode ovoj zdravstvenoj ustanovi u iznosu od najmanje 600.000 KM. Vjerujem da ćemo u skladu sa Zakonom o banjama, čija procedura izmjene je u toku, uspjeti da napravimo dugoročni plan oporavka Banje - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
On je najavio da će Gradska uprava za v.d. direktora, na period od tri mjeseca, imenovati dosadašnjeg šefa Kabineta Gradonačelnika Mileta Pejčića.
- Uvjereni smo da ćemo sa njim na čelu Banje Dvorovi uspjeti da realizujemo set mjera za opstanak Banje i da ćemo dobiti podršku Vlade i lokalne uprave - izrazio je svoje očekivanje Mićić.
Predsjednik Skupštine Grada Slaviša Marković je naveo da je na današnjoj sjednici usvojen izvještaj o radu Banje Dvorovi za prvih osam mjeseci ove godine, koja je, prema njegovim riječima, ove godine poslovala najbolje u proteklih pet godina.