Izložba o memorijalima Velikog rata u Muzeju Semberije
U Muzeju Semberije u Bijeljini danas je otvorena izložba o memorijalima – spomenicima, grobljima i spomeno-kosturnicama podignutim na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u znak sjećanja na junake i žrtve borbe za oslobođenje od 1914. do 1918. godine.
Autori izložbe su stručnjaci iz Srbije i Republike Srpske Mirko Babić, Snežana Negovanović i Nenad Lukić.

- Na izložbi su prikazana sačuvana, obnovljena i novoizgrađena 43 mjesta i objekti sjećanja na slavne pobjede i velika stradanja, borbu za slobodu i ujedinjenje. Uporedo sa našim trogodišnjim istraživanjem, trajala je i obnova memorijala, zahvaljujući opštem interesovanju povodom stogodišnjice Velikog rata - naveli su autori.

Po ocjeni stručnjaka, memorijali Prvog svjetskog rata u Republici Srpskoj su u dobrom stanju, zahvaljujući aktivnom odnosu prema ovim spomenicima, naročito posle stvaranja Republike Srpske.

- Veliki broj memorijala je obnovljen, nakon što su prošli sličnu sudbinu – nastali su posle Prvog svjetskog rata, srušeni u Drugom svjetskom ratu, nakon čega su često obnovljeni na neki drugi ideološki način, da bi opet često bili porušeni u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, pa ponovo obnovljeni, sa hrišćanskim simbolima, koji su bili zamijenjeni petokrakim zvijezdama.

Na izložbi su prikazane tri vrste spomenika – dobrovoljcima i vojnicima poginulim i umrlim u borbi, spomenici žrtvama odmazde i namještenih procesa nakon Sarajevskog atentata, kao i spomenici podizani u čast kraljevima Petru i Aleksandru.
Po ocjeni Snežane Negovanović, Bijeljina ima najljepši spomenik kralju Petru I u Republici Srpskoj, a izdvaja se i spomenik posvećen Velikom ratu je u Trebinju u čijem stvaranju je učestvovao i Jovan Dučić.

Istraživanje stručnjaka iz Srbije i Srpske obuhvatilo je i memorijale na teritoriji FBiH, a u Stocu i Mostaru spomenici nisu ni pronađeni, u Sarajevu postoje, ali sa drugačijim vidom interpretacije, a autori izložbe su imali odličnu saradnju u Tuzli, gdje je postavljen i novi spomenik dobrovoljcu iz Prvog svjetskog rata. Negovanovićeva je posebno istakla značaj obnove Vidovdanske kosturnice u Sarajevu koja se izvodi po projektu Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog i kulturnog nasleđa iz Banjaluke.

Posjetioci će postavku u Muzeju moći da pogledaju do 23. februara.